Ciastka proteinowe

Odkąd otrzymaliśmy na dzień dziecka świetny blender mam o wiele większą ochotę na grzebanie w kuchni niż dawniej.

Teraz gdy oboje jesteśmy na diecie o powiększonej ilości białka ( staramy się być ) wykorzystałam okazję i zamiast zwykłych shake proteinowych, zrobiłam ciastka z dodatkiem odżywki białkowej. W moim przepisie wykorzystałam odżywkę z kulturysta.com, a dokładnie tą bananową whey protein professional o smaku bananowym, aby nadać ciastkom wyrazistego smaku bananów.

Składniki:

  • 2 banany
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 20g odżywki białkowej najlepiej bananowej whey protein professional
  • garść żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Banany miksujemy blenderem, można je również zagnieść widelcem, następnie dodajemy odżywkę białkową i żurawinę, całość miksujemy. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i w tym przypadku mieszamy łyżką aby zbyt mocno nie rozdrobnić płatków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy ją lekko natłuścić masłem) łyżką formujemy ciastka i pieczemy w piekarniku ówcześnie rozgrzanym do 180 stopni, około 15 minut z termoobiegiem. Czas pieczenia to również indywidualna sprawa, zależna od grubości ciastek i wydajności piekarnika. Gdy nasze ciacha się zarumienią wykładamy je na talerz i jemy, np z miodem bądź same – są również słodkie i pyszne. Idealne do pracy jak i podczas niedzielnej kawy z rodziną. Przepis na około 16 ciastek.

 

Podobne wpisy