Piernik świąteczny fit z czerwonej fasoli bez mąki

Piernik świąteczny fit z czerwonej fasoli bez mąki. Zbliżające się święta, to czas, w którym Panie spędzają dużo więcej czasu w kuchni niż dotychczas. Osobiście jestem kuchennym laikiem i dopiero zaczynam moją przygodę z gotowaniem i pieczeniem. Z racji, że jestem na diecie, postanowiłam przygotować piernik dietetyczny z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu.

Jakiś czas temu dodałam tutaj przepis na brownie z czerwonej fasoli. Tym razem postanowiłam trochę zmienić przepis, dodając przyprawę do piernika i konfiturę, aby ciasto nabrało świątecznego wyrazu.


Brownie z fasoli – przepis na ciasto bez cukru z bananem: zobacz wpis


Poprzednią wersję brownie z fasoli robiłam w mniejszych foremkach, dokładnie kokilkach, tym razem zdecydowałam się na zwiększenie składników i wykorzystanie foremki keksówki. Piernik przełożony jest konfiturą wiśnie w whisky, ciasto wyszło soczyste, wilgotne i czuć w nim piernik staropolski.Piernik dietetyczny z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu.

Piernik świąteczny fit z czerwonej fasoli bez mąki przepis

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli,

– 3 banany,

– 2 łyżki kakao,

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 4 jajka,

– konfitura do przełożenia ciasta,

– pół tabliczki gorzkiej czekolady powyżej 70%,

– 1 łyżka oleju kokosowego, 

– 3 łyżki ksylitolu albo innego słodzidła,

– 1,5 łyżki oleju rzepakowego,

– orzechy albo migdały do dekoracji. 

Przygotowanie:

Fasolę wypłukałam z zalewy i wsypałam do miseczki, dodałam jajka, banany, proszek do pieczenia, kakao, olej rzepakowy i słodzidło. Całość blendowałam na gładką masę. Foremkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto. W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ciasto około 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta odkroiłam wyższą część spodu i posmarowałam ją konfiturą z wiśni w whisky. Następnie rozpuściłam w mikrofalówce czekoladę z dodatkiem oleju koksowego i polałam nią ciasto. Na koniec udekorowałam całość orzechami. Ciasto śmiało wytrzyma w lodówce 3-4 dni. Piernik dietetyczny z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu. Piernik dietetyczny z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu.

3 komentarze

  • 5 lat ago

    Ależ to pysznie wygląda 😍
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 😘 🎄
    Lili

  • 5 lat ago

    Wygląda pysznie! 😀

  • 5 lat ago

    Ja też jestem kuchennym laikiem i jakoś ciężko zabrać mi się do gotowania/pieczenia/wałkowania, jednak ten przepis bardzo przypadł mi do gustu :))
    Dzięki za podzielenie się :*

Zostaw komentarz