Prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach i maślance

Dzisiaj mam dla Was wyjątkowo prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach, chlebek składa się tylko z 3 składników i dodatków. 

Dawno nie dodałam tutaj dla Was żadnego przepisu i pomyślałam, że w obecnej sytuacji najlepiej sprawdzi się przepis na pyszny babciny chleb. Można go piec codziennie, co drugi dzień, bądź od czasu do czasu, ale gwarantuję Wam, że jest tak pyszny, że będzie częstym gościem w Waszych domach. Przepis jest bardzo prosty, chleb wychodzi pyszny, z chrupiącą skórką i o rozmiarach typowo rodzinnych. Wyszedł mi ogromny bochenek chleba. Swój chlebek przygotowałam w thermomixie, ale bez problemu wykonacie go, bez użycia żadnego robota kuchennego. 

Składniki, które będziemy potrzebować to: 40 g świeżych drożdży (pokruszonych) 1 łyżeczka cukru, 300 g maślanki, 500 g mąki pszennej, 25 g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli. Na początku do naczynia miksującego wkładamy droższe, cukier i maślankę, podgrzewamy 2 minuty/37 stopni/ obr. 1 (można podgrzać w rondelku). Następnie dodajemy mąkę, oliwę, sól i wyrabiamy 2 min/  (można wyrabiać rękoma). Ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Formujemy bochenek i ciasto przekładamy do przygotowanej i natłuszczonej formy, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w termoobiegu w 200 stopniach przez 35 minut. Smacznego!


Przeczytaj także: Najprostszy i bardzo szybki przepis na gofry

Prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach i maślance Prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach i maślance

Zostaw komentarz