Masło orzechowe i jego zalety

Masło orzechowe można spokojnie zrobić bardzo łatwo samemu, ale trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt,

najlepiej blender wysokoobrotowy lub malakser. Mamy wtedy 100% pewność, że nie ma dodatku oleju, soli czy cukru, sami możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli typu “crunchy” czy raczej gładką pastę, czyli “smooth”. Je jednak jestem o tyle leniwa, że w tej kwestii poszukałam idealnego masła zawierającego 100% orzechów arachidowych. Mam tutaj na myśli masło orzechowe  z Nutvit, moim idealnym jest masło z sezamem i z kokosem.

Co dobrego kryją w sobie orzechy:

  • zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości
  • wspomagają pracę układu nerwowego, pamięć i koncentrację
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, mają mnóstwo cynku
  • mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas!, cynk, sód) wpływa to korzystnie na odchudzanie.

Masło orzechowe używam głównie samodzielnie łyżeczką, bądź na tosty. Uwielbiam również z bananami i naleśnikami. Dla mnie to sposób na słodycze, dzięki temu unikam podjadania czekolady i cukierków.

masło orzechowe, nutvit, smooth, crunchy, nutvit, sante, lidl, lifestyle, blog, odchudzanie, dieta,

 

masło orzechowe, nutvit, smooth, crunchy, nutvit, sante, lidl, lifestyle, blog, odchudzanie, dieta,

 

masło orzechowe, nutvit, smooth, crunchy, nutvit, sante, lidl, lifestyle, blog, odchudzanie, dieta,

 

37 komentarzy

Zostaw komentarz