Ryba z piekarnika z warzywami w folii aluminiowej – zdrowy przepis

Ryba z piekarnika z warzywami to dobry i szybki przepis na przygotowanie ryby bez większego wysiłku. Przepis jest tak łatwy, że każdy z Was sobie z nim poradzi.

Ostatnio doskwiera mi monotonia w kuchni i staram się wynajdować ciekawe, łatwe i przede wszystkim zdrowe przepisy na różne dania. Przyznam szczerze, że w mojej diecie rzadko występują ryby i dlatego postanowiłam to zmienić.


Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad: zobacz wpis


W internecie znalazłam przepis na pyszną, soczystą rybkę z piekarnika, którą przyrządzimy łącznie z czasem pieczenia w 40 minut. W przepisie rybka była w towarzystwie brokuł i marchewki, u mnie znalazła się tylko marchewka, ale śmiało możecie dobrać warzywa według uznania. Średnio przepadam za brokułami. Ryba duszona w folii jest znacznie zdrowsza od rybki smażonej na patelni. Gdy jeszcze dodamy długi czas pieczenia w niższej temperaturze, to zachowamy jej najcenniejsze właściwości odżywcze.Składniki:

  • 1 filet rybny (dorsz, pstrąg, halibut, a nawet i łosoś),
  • 1 marchewka,
  • pieprz cytrynowy (idealny do ryb),
  • 1 plaster cytryny,
  • odrobina masła,
  • sól.

Przygotowanie:

Filet rybny na początku musimy rozmrozić, wysuszyć i oczyścić, następnie przyprawić pieprzem cytrynowym, solą i posmarować masłem. Na kawałku ryby ułożyłam plaster cytryny. Na całość wysypałam oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewką. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i piekłam rybkę 25 minut zawiniętą szczelnie w folię aluminiową. Rybkę najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.

14 komentarzy

  • 2 tygodnie ago

    Nie przepadam za rybami, ale przyznam, że ta wygląda pysznie. 🙂

    • Daria
      2 tygodnie ago

      też nie przepadałam, ale w ciąży musiałam włączyć je do diety 🙂

  • 2 tygodnie ago

    Zjadłabym taką rybkę 🙂

    • Daria
      2 tygodnie ago

      Polecam, bo przepis mega prosty 🙂

  • Ania O.
    2 tygodnie ago

    Bardzo lubie ryby, zwłaszcza te złowione przez męża, zapalonego wędkarza. Przerzuciałam sie na pieczenie jej w piekarniku bo najczęsciej włąśnie smażyłam. I musze przyznać ze wersja pieczona zazwyczaj z cebulka bardzo mi odpowiada.

    • Daria
      2 tygodnie ago

      Mam wrażenie, że pieczona w piekarniku ma lepszy smak 🙂

  • 2 tygodnie ago

    Lubię ryby, muszę kiedyś wypróbować przepis 🙂

    • Daria
      2 tygodnie ago

      Polecam, bo jest naprawdę łatwy 🙂

  • 2 tygodnie ago

    wygląda pysznie!<3

    • Daria
      2 tygodnie ago

      i tak też smakuje 🙂

  • 2 tygodnie ago

    Ja zdecydowanie za rzadko jadam rybę 🙂

  • 2 tygodnie ago

    Uwielbiam ryby, więc z chęcią wypróbuję ten przepis 😉

  • 2 tygodnie ago

    Pięknie podane i takie zdrowe! Nic, tylko piec, jeść i zabierać ze sobą w podróż! 🙂

  • 1 tydzień ago

    Czemu wcześniej na to nie wpadłam? Świetny przepis 🙂

Zostaw komentarz