Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad.

Po badaniu glukozy okazało się, że mam podwyższony cukier i objawy typowe dla cukrzycy ciążowej. Aby zaprzestać rozwijającej się cukrzycy, postanowiłam podjąć współpracę z mgr inż. Anetą Łańcuchowską, założycielką oraz głównym dietetykiem w Poradni Dietetycznej „hälsa”.

Aneta jest pasjonatką dobrego jedzenia. Aneta ma na koncie trzy sezony autorskiego, telewizyjnego programu Pożegnanie z wagą, własny cykl w Dzień Dobry TVN pt. „Reakcja łańcuchowa” a jej teksty, na temat odżywiania, pojawiły się chyba we wszystkich najważniejszych czasopismach na rynku prasowym. Anetę można kojarzyć również ze stałych występów w studio Dzień Dobry TVN, Pytania na Śniadanie czy kiedyś w Kawie czy Herbacie.Wracając do tematu diety, Aneta przygotowała dla mnie dietę o niskim indeksie glikemicznym idealną dla cukrzyków. Dieta nastawiona jest również na dostarczenie żelaza oraz na fakt, że jestem w ciąży.


Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika – szybki i łatwy przepis: zobacz wpis


Na diecie jestem już od tygodnia i poziom mojego cukru już jest w normie. Mam dla Was przepis na pyszne penne z cukinią i zielonym pesto.Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad. Składniki

  • makaron pełnoziarnisty penne (70g, masa suchego makaronu),
  • cukinia (250g),
  • 3 łyżki soczewicy zielonej (40g, masa przed ugotowaniem),
  • łyżka zielonego pesto (10g),
  • starty ser mozzarella light (50g),
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)

Przygotowanie:

Na początek namaczamy soczewicę przez 30 minut, a następnie ugotujemy ją aż do miękkości. Cukinię myjemy i kroimy na półplasterki. Pokrojoną cukinię podsmażamy na oliwie, a po chwili dodaj zielone pesto i wcześniej ugotowaną soczewicę. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Po usmażeniu cukinii wraz z soczewicą i ugotowaniu makaronu wykładamy na talerz makaron. Makaro przykrywamy cukinia, a następnie całość posypujemy startą mozzarellą. Całe danie ma ok. 580 kcal Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad. Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad.

10 komentarzy

  • 3 tygodnie ago

    Czy dodajesz jakieś przyprawy do tego dania?

    • Daria
      3 tygodnie ago

      Nie dodałam, pesto ma świetny smak bez przypraw 🙂

  • 3 tygodnie ago

    Mniam mniam! Serio pyszności <3

  • Margaretta
    3 tygodnie ago

    Fajny przepis z dodatkiem soczewicy…muszę wypróbować 😊

  • 3 tygodnie ago

    Bardzo fajnie to wygląda i na pewno musi być bardzo dobre 🙂
    Cukinia sama w sobie już robi całą robotę a z pesto musi być idealne 🙂

    Pozdrawiam!

  • 3 tygodnie ago

    Testowałam kiedyś podobny przepis i penne wyszło świetne! Dodaje więc ten do mojej listy 🙂

    • Daria
      2 tygodnie ago

      pyszne zdecydowanie 🙂

  • 2 tygodnie ago

    Uwielbiam dania tego typu. 🙂

    • Daria
      2 tygodnie ago

      Zdrowe i mega pyszne 🙂

  • EwaR
    2 tygodnie ago

    Podoba mi się ten przepis. Zapisuję 🙂

Zostaw komentarz