Ryba z piekarnika w folii z warzywami to dobry i szybki przepis na przygotowanie ryby bez większego wysiłku. Przepis jest tak łatwy, że każdy z Was sobie z nim poradzi.
Ostatnio doskwiera mi monotonia w kuchni i staram się wynajdować ciekawe, łatwe i przede wszystkim zdrowe przepisy na różne dania. Przyznam szczerze, że w mojej diecie rzadko występują ryby i dlatego postanowiłam to zmienić.
Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad: zobacz wpis
W internecie znalazłam przepis na pyszną, soczystą rybkę z piekarnika, którą przyrządzimy łącznie z czasem pieczenia w 40 minut. W przepisie rybka była w towarzystwie brokuł i marchewki, u mnie znalazła się tylko marchewka, ale śmiało możecie dobrać warzywa według uznania. Średnio przepadam za brokułami. Ryba duszona w folii jest znacznie zdrowsza od rybki smażonej na patelni. Gdy jeszcze dodamy długi czas pieczenia w niższej temperaturze, to zachowamy jej najcenniejsze właściwości odżywcze.
Ryba z piekarnika w folii z warzywami
Składniki:
- 1 filet rybny (dorsz, pstrąg, halibut, a nawet i łosoś),
- 1 marchewka,
- pieprz cytrynowy (idealny do ryb),
- 1 plaster cytryny,
- odrobina masła,
- sól.
Przygotowanie:
Filet rybny na początku musimy rozmrozić, wysuszyć i oczyścić, następnie przyprawić pieprzem cytrynowym, solą i posmarować masłem. Na kawałku ryby ułożyłam plaster cytryny. Na całość wysypałam oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewką. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i piekłam rybkę 25 minut zawiniętą szczelnie w folię aluminiową. Rybkę najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.
Nie przepadam za rybami, ale przyznam, że ta wygląda pysznie. 🙂
też nie przepadałam, ale w ciąży musiałam włączyć je do diety 🙂
Zjadłabym taką rybkę 🙂
Polecam, bo przepis mega prosty 🙂
Bardzo lubie ryby, zwłaszcza te złowione przez męża, zapalonego wędkarza. Przerzuciałam sie na pieczenie jej w piekarniku bo najczęsciej włąśnie smażyłam. I musze przyznać ze wersja pieczona zazwyczaj z cebulka bardzo mi odpowiada.
Mam wrażenie, że pieczona w piekarniku ma lepszy smak 🙂
Lubię ryby, muszę kiedyś wypróbować przepis 🙂
Polecam, bo jest naprawdę łatwy 🙂
wygląda pysznie!<3
i tak też smakuje 🙂
Ja zdecydowanie za rzadko jadam rybę 🙂
Uwielbiam ryby, więc z chęcią wypróbuję ten przepis 😉
Pięknie podane i takie zdrowe! Nic, tylko piec, jeść i zabierać ze sobą w podróż! 🙂
Czemu wcześniej na to nie wpadłam? Świetny przepis 🙂