Potrawy z cukrem pudrem – co możemy fajnego przygotować?

Potrawy z cukrem pudrem – co możemy fajnego przygotować?

Cukier puder to element, który znajduję się chyba w każdej kuchni i chociaż bardzo mało używam cukru, to w moich wypiekach cukier puder zawsze znajdzie swoje honorowe miejsce. Nic tak nie nadaje charakteru wypiekom jak delikatne muśnięcie cukrem pudrem. Idealny cukier puder do ciast i wypieków powinien być sypki, słodki i szybko rozpuszczać się we wszelkich masach czy polewach. Jak zatem zrobić ten idealny cukier puder?

Wyobrażacie sobie faworki bez cukru pudru? Właśnie! Są takie wypieki, które bez cukru pudru nie są takie same jak zawsze. Klasyczne, rumiane pączki, czy kruche faworki to wypieki, które zazwyczaj są zwieńczone cukrem pudrem. Cukier puder jest również głównym składnikiem lukru, którym dekorujemy większość słodkich smakołyków. Zawsze, gdy piekę rogale na św Marcina na koniec polewam je królewskim lukrem, który wyróżnia się na tle cukru pudru rozmieszanego z wodą. Lukier królewski przygotowywany jest oczywiście z cukru pudru i jego drugim głównym składnikiem są białka. Utarty cukier puder z białkami daje lukier, który jest perfekcyjnie biały i lśniący. Ostatnio używałam taki lukier do dekoracji świątecznych pierniczków. Więc, jak widać, cukier puder wykorzystujemy w wielu kuchennych sytuacjach, a co w przypadku, gdy podczas pieczenia zabraknie cukru pudru?

Nie wiem czy wiecie, ale cukier puder można przygotować samemu w domu. Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie cukru pudru w domu jest oczywiście zmielenie zwykłego cukru. Do zmielenia zwykłego cukru najlepiej posłuży młynek do kawy. Wystarczy wsypać cukier w miejsce, gdzie wsypuję się kawę i zmielić cukier na pył. Kolejnym sposobem bez użycia młynka do kawy jest rozsypanie na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnięcie po nim wałkiem do ciasta do momentu uzyskania pyłu. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył. Zamiast wałka możemy również użyć tłuczek do mięsa albo szklaną butelkę. Warto wcześniej zabezpieczyć cukier np. kartką papieru.  Cukier puder możemy również uzyskać ze zwykłego cukru, wykorzystując w tym celu blender. Najlepiej blendować cukier w wysokim naczyniu, aby nie rozsypał się po blacie kuchennym na najwyższych obrotach.


Czy wiesz, jak zrobić cukier puder w domu? Polecamy do czytania ten artykuł


Nie wyobrażam sobie pachnących i chrupiących racuchów bez cukru pudru, dlatego przygotowałam dla Was przepis na domowe racuszki z jabłkami.

Potrawy z cukrem pudrem

Potrzebujemy:

2 jabłka,
200 ml mleka,
1 jajko,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
masło lub olej do smażenia.

Na początek musimy przesiać mąkę do miski, następnie dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
Do wcześniej wymieszanych składników dodajemy mleko i jajko roztrzepujemy rózgą na jednolitą masę bez grudek. Obrane jabłka bez gniazda nasiennego kroimy na drobne kawałki i powoli mieszamy z powstałym ciastem. Ciasto wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażymy przez na złoty kolor z obu stron. Podajemy oczywiście z cukrem pudrem.Potrawy z cukrem pudrem - co możemy fajnego przygotować Potrawy z cukrem pudrem - co możemy fajnego przygotować

Zostaw komentarz