Sprawdzone sposoby na pyszne naleśniki

Do Europy trafiły w XVI wieku za sprawą Katarzyny Medycejskiej, jednakże podobne dania były spożywane w starożytności wiele wieków wcześniej. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach, czyli potrawie genialnej w swej prostocie! Zapraszamy na krótki wykład o naleśnikach w roli głównej!

Naleśnik naleśnikowi nierówny, czyli najczęściej spotykane rodzaje naleśników

Wyróżniamy trzy główne typy naleśników:

  • pancakesy (popularnie zwane w Polsce „pankejkami”) – prawdopodobnie najpopularniejsze naleśniki rodem z Ameryki charakteryzujące się grubym ciastem zrobionym na bazie drożdży, proszku do pieczenia bądź sody;
  • crêpesy, czyli naleśniki zrobione na bardzo cienkim cieście. Nazwa ta prawdopodobnie ma swoje korzenie w języku francuskim lub łacińskim (słowo „crispa” oznacza „zawinięty”);
  • bliny – naleśniki drożdżowe, których głównym składnikiem jest mąka gryczano-pszenna bądź gryczano-żytnia. Potrawa ta wchodzi w skład tradycyjnej kuchni wschodniej i jest bardzo często spożywana w Rosji oraz na Ukrainie i Białorusi.

Cztery przepisy na wyjątkowe naleśniki z przepysznymi dodatkami

Nie masz pomysłu na naleśniki? Zastanawiasz się, jakie dodatki wybrać, aby przygotować przepyszną ucztę? Sprawdź zatem nasze propozycje! Oto one:

Który przepis przypadł Wam najbardziej do gustu? Aż ciężko wybrać zdecydowanego faworyta, prawda? Spróbujcie zatem wszystkich! Życzymy smacznego!

3 komentarze

  • 2 miesiące ago

    Uwielbiam naleśniki! Dzisiaj akurat mam z mięsem i warzywami, zapiekane z serem. 😉

  • 4 tygodnie ago

    Wygląda przepysznie, na pewno też przygotuję sobie to w najbliższej okazji. Skąd masz taki zapał do gotowania, ja uwielbiam jeść, ale z gotowaniem gorzej.

  • 2 tygodnie ago

    Przepis wygląda interesująco, wystarczy to przygotować kupić jakieś kwiaty i udana randka gwarantowana.

Zostaw komentarz