Brownie z fasoli – przepis na ciasto bez cukru z bananem.

Dieta wcale nie musi być restrykcyjna i ciężka. Sama po sobie wiem, że za dużo słodkości nie mogę sobie odmawiać, ponieważ rzucam się potem na słodycze jak ogromny łakomczuch. Aneta Łańcuchowska przygotowała dla mnie super szybki przepis na brownie z czerwonej fasoli. 

Ciasto przetestowałam sama i mogę Wam śmiało powiedzieć, że fasoli nie czuć w nim wcale. Ciasto wychodzi wilgotne i soczyste. Z podanych składników wychodzą mi 4 kokilki ciasta. Planuję już na święta zrobić większą wersję z dodatkiem orzechów i rodzynek.


Penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad: zobacz wpis


To ciasto z fasoli jest idealne dla diabetyków oraz osób, które dbają o linię, ale mimo to mają ochotę na soczysty kawałek ciasta. Co prawda w przepisie Anety nie było czekolady, ale ja dodałam na każdą kokilkę 1 kostkę gorzkiej czekolady 85%, co zwiększyło kaloryczność 1 całej kokilki o 60 kalorii. Brownie z fasoli - szybki przepis na zdrowe drugie śniadanie i podwieczorekSkładniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu zalewy),
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżki prawdziwego kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu, albo innego słodzidła (użyłam erytrol),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Fasolę najpierw płuczę z zalewy i dodaję do miseczki wraz z wszystkim składnikami. Całość blenduję blenderem na gładką masę. Jeżeli używasz formy do pieczenia, to wyłóż ją papierem do pieczenia, ja użyłam ceramicznych kokilek i nie używałam papieru. Wylej ciasto do foremki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Na koniec można udekorować brownie z fasoli roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Brownie z fasoli - szybki przepis na zdrowe drugie śniadanie i podwieczorek Brownie z fasoli - szybki przepis na zdrowe drugie śniadanie i podwieczorek

8 komentarzy

Zostaw komentarz