Nie zawsze znajduję czas na pieczenie, ale czasami lubię przygotować coś łatwego dla moich najbliższych. Mąż zjada wszystko, co przygotuje, a teraz również i Oliwka może zajadać się moimi wypiekami.
Przy takim małym dziecku wiadomo, że lepiej piec swoje wypieki, niż kupować gotowce w cukierniach. Ostatnio robiąc porządki, w zamrażalniku znalazłam zamrożone jagody, których część wykorzystałam do koktajlu, a drugą część pozostawiłam do drożdżówek z jagodami, które przygotowałam w moim robocie Cobbo tp6. Przepis jest naprawdę łatwy i szybko do wykonania, dlatego nikomu nie powinien przyprawić kłopotów z przygotowaniem tych pyszności. Takie drożdżówki możemy przygotować do kawy, jako drugie śniadanie czy przekąskę do pracy. Daję sobie głowę uciąć, że każdemu będą smakować.
Przeczytaj także: Chlebek bananowy w wersji fitSkładniki na 6 porcji:
– mleko 100g, – świeże droższe 40g, – mąka pszenna 400g, – cukier 50g , – sól 3/4 łyżeczki, – jajka 3 szt, – masło 170g, – owoce 250g, – cukier puder 30g,
Na początek do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i łyżkę mąki. Po zmiksowaniu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Po 15 minutach zdejmujemy ściereczkę i do naczynia miksującego dodajemy pozostałą mąkę, sól i 3 jaja. Całość miksujemy, następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i mieszamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, aby nic się nie przykleiło, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy rulon, który kroimy na 15 części (15 drożdżówek). Z powstałych kawałków formujemy drożdżówki i nadziewamy je owocami (u mnie jagodami) Drożdżówki układamy na formie do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przed rozpoczęciem pieczenia posmarowałam wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki piec w piekarniki 180 stopni przez 15 minut.
Przeczytaj także: Robot kuchenny Cobbo, który zrobił ze mnie mistrza gotowania