Rolada bezowa z malinami i mascarpone

Rolada bezowa z malinami i masą z serka mascarpone to delikatna beza z chrupiącą skorupką. Rolada bezowa smakiem przypomina Bezę Pavlovą, która z wierzchu jest wypieczona, a w środku ma miękką piankę. Beza, którą przygotowujemy na roladę, musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek i przygotowanie czegoś naprawdę pysznego. W przeciwieństwie do Bezy Pavlova roladę robi się dużo szybciej. Sam czas pieczenia bezy to tylko 20 minut i 4 białka, gdzie beza potrzebna na Pavlovą suszy się w piekarniku aż 2,5 godziny i musimy do jej zrobienia wykorzystać 6 białek.

Składniki beza:

  • 1 mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 białka z jaj kurzych
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki masa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • opcjonalnie cukier puder do słodkości
  • maliny bądź inne owoce

Przygotowanie: Piekarnik nastawiam na 150 stopni termoobieg. W tym czasie ubijam białka z małą szczyptą soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier puder (ważne, aby robić to powoli łyżeczka po łyżeczce). Całość rozkładamy w czasie, ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier – na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund. Bezę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na wymiar 24 x 34 cm. Wkładamy do pieca i pieczemy bezę przez 20-25 minut Po wyjęciu czekamy chwilę, aż przestygnie. Wykładamy bezę, odwracając do góry dnem, ostrożnie na papier. Następnie ubijam schłodzoną śmietanką, gdy już będzie sztywna, dodaję mascarpone i cukier puder do smaku. Przygotowaną masę wykładam na bezę i posypuję malinami. Na koniec ostrożnie zwijam roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku i dekoruję roladę bezową.


Przeczytaj także:  Sprawdzony przepis na torcik Beza Pavlova z mascarpone thermomix Rolada bezowa z malinami i mascarpone Rolada bezowa z malinami i mascarpone

2 komentarze

  • Lila
    3 lata ago

    Witam. Mam pytanie: czy nadal Pani używa termomiksa TP6 cobbo i czy działa bez zarzutu ( noże też) i czy poleca go Pani ?myślę o zakupie?

    • Daria
      3 lata ago

      Tak używam cały czas i tak średnio to z 4 razy w tygodniu i działa bez zarzutów 🙂

Zostaw komentarz