Nic tak nie smakuje wiosną i latem, jak torcik bezowy Pavlova z mascarpone i ze świeżymi truskawkami. Sezonowe owoce najlepiej pasują do tego pysznego torcika bezowego. Swój torcik Pavlova robiłam już z truskawkami, jagodami i malinkami. Baza pozostaje ta sama: beza + masa z mascarpone i śmietanki, zmieniam tylko owoce.
Zawsze torcik bezowy zamawiałam w pobliskiej cukierni, aż do dnia, gdy wypróbowałam zrobić go samemu. Wyszedł ogromny, pyszny i puszysty. Smakowałam i zniknął w minutę. Wydaje się, że torcik bezowy trudno zrobić, ale mi wyszedł z tego sprawdzonego przepisu za każdym razem, więc i Wam polecam. Może dla mistrzów bezy nie będzie idealny, ale nam smakuje i to jest najważniejsze. Niektórzy robią beze pavlovą z 4 białek, nie testowałam jeszcze tego przepisu. Mój jest 6 białek.
Składniki beza:
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 6 białek z jajek kurzych
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- opcjonalnie cukier puder do słodkości
- dowolne owoce
Przygotowanie: Piekarnik nastawiam na 170 stopni termoobieg. W tym czasie ubijam białka z małą szczyptą soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier puder (ważne aby robić to powoli łyżeczka po łyżeczce). Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier – na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund. Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia z obrysowanym kołem około 20 cm średnicy. Wkładamy do pieca i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Tak suszymy bezę przez 90 minut i pozostawiamy na noc w piekarniku do wystygnięcia (przygotowuję beze wieczorem) Rano przygotowuję masę: ubijam schłodzoną śmietanką, gdy już będzie sztywna dodaję mascarpone i cukier puder do smaku. Wykładam na bezę i dekoruję owocami. Gotowe!
Czy zostawiasz w piekarniku zamkniętym czy uchylonym?
zamkniętym, otwarcie spowoduje że beza się zapadnie
Super przepis, dziękuję
Robiłam ostatnio, ale niestety popełniłam sama duży błąd. Rewelacyjnie ubitą bezę rozłożyłam na blaszce jako koło o średnicy na pewno nie 20 cm, tak jak w przepisie tylko sporo więcej (ok. 28 cm) Beza piecząc się rozrosła się na boki. Bardzo urosła i wyszedł mi placek a nie taki piękny kopiec jak u Ciebie. Ale i tak deser jest przepyszny
Czy ta beza na zdjęciu to napewno z 6 białek ?
Tak 🙂
Tak, po ubiciu i dodaniu curku objętość się mega zwiększa;)
Hej.Czy bezę przygotowujesz w termomixie czy w mikserze?