Przepis na prosty i szybki sernik thermomix

Święta już za nami, ale w nowym roku można spróbować równie pysznych ciast jak w okresie świątecznym. Mam dla Was przepis na prosty i szybki sernik, który przygotujecie w thermomix albo mikserze. Przepis na sernik jest bardzo prosty i gwarantuję, że wyjdzie każdemu. Wiele osób nazywa go również sernikiem w 30 sekund, ponieważ tyle trwa proces miksowania wszystkich składników na uzyskanie masy serowej.

Przepis na prosty i szybki sernik thermomix

Jak dla mnie jest to najprostszy przepis na sernik z wiaderka. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł wyśmienity. Jest to idealny przepis na łatwy sernik dla początkujących. Sernik wyszedł wilgotny i puszysty.


Rolada bezowa z malinami i mascarpone


Przepis na sernik thermomix

1 kg sera białego, użyłam w wiaderku,

8 jajek,

200 g jogurtu naturalnego,

200 g masła

7 łyżek kaszy manny,

250 g cukru,

1 cukier wanilinowy,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 szczypty soli.

FILMIK Z PRZYGOTOWYWANIA SERNIKA

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej dodajemy do środka thermomixa bądź miski, w której będziemy przygotowywać sernik. Całość miksuję na obrotach 8 przez 30 sekund bądź do uzyskania jednolitej masy serowej. Masę serową wykładam do okrągłej foremki wyłożonej papierem i całość wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na góra dół na 50 minut. Po upieczeniu sernik może być jeszcze płynny w środku, ale zostawiamy go do wystygnięcia w piekarniku. Zazwyczaj robię wieczorem i zostawiam do rana. Następnie wkładamy na minimum 2h do lodówki o gotowe. Sernik możemy dowolnie dekorować. 

Przepis na prosty i szybki sernik thermomix ekspresowy

10 komentarzy

  • Świetnie wygląda! 🙂

  • 3 lata ago

    Wygląda pysznie! Muszę w końcu zainwestować w Thermomixa. 😉

  • 3 lata ago

    Dzięki za serniczek. Jakiś czas temu kupilam sobie urządzenie po wielu latach zastanawiania się czy kupić czy nie. No i jestem zadowolona. Faktycznie ułatwia pracę w kuchni oraz przygotowywanie potraw. Do tej pory jednak przygotowywałam za jego pomocą tradycyjne potrawy.

    Deserów jeszcze nie robiłam ale trzeba będzie to na dniach nadrobić 😉

    Szczególnie, ze serniczek prezentuje się niesamowicie apetycznie 🙂

    • Paula
      2 lata ago

      Jakiej Srednicy potrzebujemy blaszke do pieczenia sernika?

  • 2 lata ago

    Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.

  • Asia
    2 lata ago

    Zrobiłam. Rewelacja !!! zamiast jogurtu naturalnego dodałam jogurt kokosowy.

    • Joanna
      2 lata ago

      Jakiej średnicy blaszka do pieczenia?

  • Marzena
    2 lata ago

    Jakiej średnicy blaszki powinnam użyć? Z góry baaaardzo dziękuję za odpowiedź ☺️

  • Milena
    7 miesięcy ago

    Zrobiłam sernik, ale zamiast 8 jajek dodałam 2 (przez pomylke). No i po wystygnięciu, postał w lodowce- wyszedł najlepszy sernik na świecie. Jak w kawiarni, kremowy, delikatny, brakowało mi jakiegoś dodatku np. lekkiej warstwy kremu pistacjowego ale byłam w szoku bo nie umiem piec. A wyszło meeega 🙂

  • Grzegorz Gogol
    3 miesiące ago

    Upiekłem ten sernik, (jak zawsze u mnie z niewielkimi modyfikacjami w proporcjach surowców i technice wykonania półproduktu, tj. masy wlewanej do formy przed pieczeniem)
    Może już mnie pamięć zawodzić ale na prawdę nie kojarzę smaczniejszego i piękniejszego sernika saute – bez rodzynkow, kruchych spodów, kruszonek, maków, lukrów itp. – który uczyniłem czy miałem okazję kosztować.
    Kwintesencja Sernika przez Wielkie “S”

Zostaw komentarz