Chlebek bananowy fit. Należę do tych osób, które nie lubią marnować i wyrzucać jedzenia. Z zalegających w kuchni bananów zawsze robię chlebek bananowy. Z nazwy jest to chlebek, jednak możemy go jeść zarówno do śniadania w wersji na słodko jak i do kawy w formie zdrowego ciacha.
Chlebek bananowy jest ciastem, które zapewne wyjdzie każdemu i równie każdemu posmakuje. Robię je wyjątkowo szybko w robocie kuchennym Cobbo w formie o kształcie keksówce. Chlebek możemy przygotować w wersji zwykłej bądź z odrobioną kakao, ten z kakao świetnie pasuje do nutelli i taki właśnie robię.
Przeczytaj także: Ciasto na włoską pizzę – szybki przepis z Cobbo
Chlebek bananowy fit – przepis
Do przygotowania chlebka bananowego potrzebujemy 4 banany, 3 jajka, 100 gram mąki (użyłam 50 gram mąki kukurydzianej i 50 gram mąki owsianej), 25 gram kakao, 1 łyżeczka pdp. Wszystkie składniki (zostawiam pół banana do dekoracji) umieszczam w naczyniu miksującym robota kuchennego Cobbo, ustawiam obroty 3/ czas 4 minuty. Jednolitą masę przelewam do ówcześnie wysmarowanej masłem keksówki, na wierzch układam przekrojone w poprzek pół banana. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. U mnie w domu chlebek zazwyczaj jem sama, dlatego po wystygnięciu kroję go i mrożę, dzięki temu chlebek się nie marnuje i wystarczy na dłużej.
Przeczytaj także: Przepis na szparagi na parze z masłem
Z chlebka zrobił się totalny zakalec. Ciasto po zmiksowaniu było podejrzanie luźne, ale zaufałam przepisowi i takie wlałam do keksówki. Wszystko zrobiłam według przepisu, a przepis jest tak banalny, że nie da się niczego zepsuć. Nie pierwszy raz piekłam chlebek bananowy, ale pierwszy raz nke wyszedł.