Ciasto na włoską pizzę – szybki przepis z Cobbo

Wraz z mężem uwielbiamy włoską pizzę i często właśnie, gdy planujemy zjeść na mieście, to udajemy się do jakiejś dobrej pizzerii. Odkąd zostaliśmy rodzicami, wychodzenie wieczorem z domu nie jest już takie łatwe jak kiedyś, dlatego włoską pizzę przygotowujemy sami w domu.

Nie jestem fanką pieczenia, a wszystko dlatego, że strasznie nie lubię wyrabiać ciasta. Wszędzie jest mąka, jestem cała brudna i te dłonie, które są całe oblepione ciastem. Wszystko zmieniło się za sprawą naszego nowego kolegi, który pojawił się w naszej kuchni. Chodzi o wielofunkcyjny robot kuchenny Cobbo Thermo Plus. To bardzo mocne urządzenie o wysokich parametrach techniczny: moc grzania 1000W i moc silnika 500W, które śmiało może stanąć na równi wraz z robotem thermomix. Dlaczego jednak zdecydowaliśmy się na robot Cobbo? Skusiła nas cena, która jest o prawie 1500 zł niższa od robota thermomix. Płacimy mniej, a mamy dosłownie takie samo urządzenie w naszej kuchni. Wracając jednak do naszej włoskiej pizzy, to ciasto w robocie Cobbo przyrządziłam w niecałe 3 minuty. Wystarczy wybrać przepis i dodać składniki, które mamy wyświetlone na ekranie urządzenia.


Przeczytaj także: zupa krem z dyni z imbirem. Przepis w wersji fit.Ciasto na włoską pizzę - szybki przepis z Cobbo abc thermomix

Składniki na 4 porcję (4 mniejsze pizze/2 duże)

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– 160 g wody,

– 10 g świeżych drożdży,

– 330 g mąki pszennej, 

– 1 łyżeczka cukru i szczypta soli,

– składniki do obłożenia pizzy według uznania, u nas sos pomidorowy zrobiony wcześniej  w Cobbo, mozzarella, szynka parmeńska, pomidory suszone i rukola. 

Wszystkie składniki wrzucam do robota Cobbo, odmierzając przy pomocy wbudowanej wagi ilość składników i włączam urządzenie. Robot w 3 minuty wyrobił ciasto, które odłożyłam w ciepłe miejsce na około 50 minut. Następnie uformowałam ciasto na blaszce, wyłożyłam składniki i włożyłam do piekarnika na 15 minut temperatura 200 stopni. Po wyjęciu posypałam świeżą rukolą. Pizza wyszła tak pyszna, że chyba nigdy więcej nie zjemy pizzy na mieście.


Przeczytaj także: penne z cukinią i zielonym pesto. Przepis na pyszny i zdrowy obiad.Ciasto na włoską pizzę - szybki przepis z Cobbo abc thermomix Ciasto na włoską pizzę - szybki przepis z Cobbo abc thermomixCiasto na włoską pizzę - szybki przepis z Cobbo abc thermomixCiasto na włoską pizzę - szybki przepis z Cobbo abc thermomix

Zostaw komentarz