Wiem, że to może już nie sezon na zupę z dyni, ale jestem ogromną fanką zup, szczególnie tych w wersji krem i genialnym oraz prostym przepisem na zupę krem z dyni z imbirem musiałam podzielić się również z Wami.
Zupa krem z dyni sama w sobie wychodzi bardzo delikatna i kremowa, ale dodatek imbiru i cytryny dodaje jej super smaku. Taka zupka jest idealna nie tylko na jesień, ale również zimę. Dynię tak naprawdę można wykorzystać na wiele sposobów, ale to właśnie zupa krem z dyni smakuje mi najlepiej.
Ryba z piekarnika z warzywami w folii aluminiowej – zdrowy przepis: zobacz wpis
Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki przepis. Gwarantuję, że ta zupka będzie Wam smakować i nie ma szans, aby się komuś nie udała. Składniki:
– 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg),
– 2 marchewki,
– 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej),
– 1 mała cebula,
– sok z połowy cytryny,
– pół łyżeczki imbiru w proszku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
Na początek umyłam dynię, przekroiłam na pół, i oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroiłam dynię w kostkę razem ze skórką. Marchewki i cebulę, obrałam i pokroiłam w kostkę. Dynię wraz z marchewką i cebulą ugotowałam na bulionie do miękkości. Następnie blenderem zmiksowałam zupę na krem i doprawiłam sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
pycha sezon na dynie trwa dopuki jest dostepna w sklepach prosze sprubowac z mlekiem kokosowym pycha
Wygląda pysznie! 🙂
Polecam wypróbować, jest mega pyszna 🙂
Imbiru do tej zupy jeszcze nie dodawałam, muszę spróbować!
Idealna na zimę, z imbirem super rozgrzewa 🙂
Wyglada bardzo smacznie ☺
Pozdrawiam
Lili
Uwielbiam zupy krem, a zimą mogłabym je jeść codziennie.
To pewnie krem z dyni już miałaś okazję jeść:)
Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Gratki. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i regularnie odwiedzał zeby zobaczyć nowe posty.