Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do powierzchni patelni?

Obok przypalonych tostów i zepsutych żółtek, przywierające naleśniki są prawdziwym śniadaniowym koszmarem. Niestety, trudno jest określić jedną przyczynę takiego scenariusza. Przygotowywanie naleśników może wydawać się proste, ale w rzeczywistości na te pyszne danie wpływa wiele czynników. Na szczęście zbadaliśmy kilka profesjonalnych strategii, które zapobiec procederowi ich przywierania do powierzchni patelni.

Dlaczego naleśniki przyklejają się do patelni?

Może istnieć wiele wyjaśnień, dlaczego naleśniki przyklejają się do patelni. Oto tylko kilka najczęstszych powodów:

  • patelnia pozbawiona jest nieprzywierającej powierzchni,
  • nie pokryłeś patelni równomierną warstwą oleju lub masła,
  • nie pozostawiłeś swojej mieszanki naleśnikowej na co najmniej 20 minut,
  • patelnia działa na zbyt dużej mocy.

Chociaż dla cukierniczych purystów może się to wydawać świętokradztwem, patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest najlepszym wyborem do naleśników. Jej powierzchnia zapewnia fantastyczną warstwę ochronną między ciastem naleśnikowym a gładzią. Wymaga też mniej smarowidła w przeciwieństwie do swoich nieprzywierających odpowiedników.

Aby uzyskać najlepsze ciasto, zrób sobie długą przerwę na kawę!

Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do powierzchni patelni?

Jeśli poważnie myślisz o stworzeniu perfekcyjnych naleśników, musisz być cierpliwy. Jest to szczególnie widoczne po zmieszaniu suchych i mokrych składników.

Cząsteczki mąki potrzebują dodatkowego czasu, aby dokładnie wchłonąć wodę. Jeśli przeniesiesz mieszankę do naleśników bezpośrednio na gorącą patelnię, istnieje ryzyko, że te cząstki mąki mogą być zbyt suche i przykleić się do patelni.

Nie ma oficjalnych ram czasowych, ale większość szefów kuchni zaleca poświęcenie minimum 20 minut na odleżenie ciasta. Aby czas minął szybciej, zaplanuj nakrycie stołu, umyj naczynia lub zrób sobie małą przerwę na kawę.

Szybka uwaga dotycząca nadmiernego mieszania

Chociaż jesteśmy przy temacie tworzenia ciasta, uważaj, aby go nie przemieszać. W twojej mieszance naleśnikowej z pewnością zauważysz grudki. Jedwabiście gładkie ciasto może wyglądać ładnie, ale nie zrobi z niego smacznego naleśnika.

Mieszając ciasto, wytworzysz dużo glutenu, co sprawi, że naleśniki będą trudniejsze do żucia. Im mniej glutenu utworzysz, tym większa szansa, że wypiek będzie satysfakcjonujący.

Czy można smażyć naleśniki bez oleju?

Nawet jeśli masz patelnię zapobiegającą przywieraniu, smażenie naleśników bez cienkiej warstwy oleju nie jest dobrym pomysłem. Dodatkowa jego powłoka zapewnia niezbędne smarowanie między ciastem a patelnią. Dodatkowo smarowidło może wydłużyć żywotność samego naczynia!

Przy czym w jego przypadku nie potrzebujesz tony oleju, aby skutecznie pokryć powierzchnię. W rzeczywistości większość szefów kuchni zaleca wylanie na patelnię tylko ½ łyżeczki oleju roślinnego lub rzepakowego, a następnie wytarcie go czystym ręcznikiem papierowym.

Podsumowanie

Idealnie wysmażone naleśniki to idealny posiłek na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Tym bardziej warto postarać się w kwestii ich przygotowania, a do tego niezbędna będzie odpowiednia patelnia i wymienione przez nas wskazówki. Powodzenia!

Zostaw komentarz