Herbata – jak prawidłowo zaparzyć herbatę, by wydobyć z niej głębię smaku?

O herbacie powstają całe księgi. Informacje w nich zawarte dotyczą jej rodzajów i gatunków, które są uprawiane na całym świecie. Klasyfikuje się je w zależności od pory zbioru, od tego, czy są to najbardziej cenione młode listki górnych pędów, od sposobu, w jaki są suszone i poddawane fermentacji lub innemu sposobowi przygotowania tego niebagatelnego napoju (skręcania listków w kulki).

Rytuał parzenia herbaty

Herbata występuje w niezliczonej ilości gatunków. Na co dzień pijemy herbaty czarne, zwykłe i aromatyzowane, herbaty zielone – często o smaku wiśni, melona, cytryny czy bergamotki lub opuncji figowej, czy szlachetne odmiany delikatnych herbat białych. Równie ważny, jak herbata jest prawidłowy sposób przygotowywania napoju oraz niezbędne do jego przeprowadzenia akcesoria. W ogromnym uproszczeniu ta wiedza sprowadza się do tego, aby wybrać dobrą wodę – zdrową, czystą, świeżą. Następnie zaparzyć zgodne z gustem listki w odpowiedni sposób, czyli zalać je w specjalnie do tego celu przeznaczonym i pielęgnowanym (bez użycia detergentów), wcześniej wyparzonym czajniczku. O tym, z czego i w jaki sposób powinien być wykonany, krąży wiele opinii. Woda musi mieć odpowiednią temperaturę, czyli około 70 stopni Celsjusza. Pierwszy napój powinno się wylać, ponieważ dopiero po ponownym zalaniu listków można uzyskać właściwy smak (Chinki używają go do pielęgnacji skóry). Jeśli nie chcemy wylewać pierwszego napoju, to przynajmniej odlejmy go do naczynia i ponownie wlejmy do czajniczka (co fachowo nazywa się zalewaniem herbaty). Do czego wlać napój i w jaki sposób go podać? Otóż naczynie również powinno być wykonane ze specjalnie wypalanej glinki, musi mieć przykrywkę, aby po jej zdjęciu można było się cieszyć aromatem. I jak w czasie każdej tego rodzaju ceremonii związanej z jedzeniem lub piciem, ważna jest kompania, w której doświadcza się tego dobrodziejstwa. Tylko grono miłych i życzliwych ludzi stanowi gwarancję tego, że napój będzie nie tylko smaczny, ale również pozytywnie wpłynie na samopoczucie. Dopiero mając na względzie wszystkie te aspekty, możemy w pełni cieszyć się tym, jakby się mogło z pozoru wydawać, codziennym rytuałem.Herbata

Jakie herbaty piją Polacy?

Umiejętność dostrzegania urody takich momentów to według ludzi Wschodu wielka sztuka. W Polsce częściej przygotowuje się w czajniczku samą esencję. Do wyparzonego czajniczka należy wsypać herbatę, zalać małą ilością wrzątku, przykryć i postawić na drugim, większym czajniku z gotującą się wodą. Trzymać na parze przez kilka minut, następnie dolać wrzątku. Lepsze walory smakowe ma esencja przygotowana z kilku rodzajów herbat. W coraz liczniejszych herbaciarniach pojawiają się herbaty mrożone, często podawane z owocami (pomarańcze, mandarynki), udekorowanych kwiatami jadalnymi lub listkami mięty czy aromatycznej bazylii. Od wieków niesłabnącą sławą cieszą się także herbaty z dodatkiem wszelkiego rodzaju alkoholi, spirytusu, wódki, likierów, nalewek czy goździków i innych ingrediencji – w zależności od upodobań i smaku. Dużą popularnością cieszą się także ziołowe herbatki, które mają dobry wpływ na organizm. Można kupić je w gotowych opakowaniach lub samodzielnie ususzyć liście poziomki, jeżyny, maliny, melisy, czarnej porzeczki czy mięty. Zioła powinny być zbierane w czasie kwitnienia rośliny, w południe, kiedy obeschną już z porannej rosy. Herbaty owocowe będą znacznie smaczniejsze, jeśli dodamy do nich na przykład suszone skórki z jabłek lub wyparzonej cytryny.

1 komentarz

  • 2 miesiące ago

    Kawy nie piję, ale za to jestem uzależniona od herbaty. 😉

Zostaw komentarz