Odkąd zaszłam w ciąże nabrałam ogromny apetyt na wszelkiego rodzaju placuszki. W poprzednim wpisie prezentowałam dla Was przepis na lekki i zdrowy obiad w formie placków z cukinii z piekarnika. Tym razem mam przepis na zdrowy podwieczorek.
Płatki owsiane powinny być w diecie każdego z nas. Owies i jego przetwory to produkty bardzo wartościowe, pokrywające zapotrzebowanie na składniki odżywcze w diecie. Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Owies to również świetne źródło błonnika, który jest bardzo ważny w diecie kobiet w ciąży. Placki, które przygotowałam składają się z 3 składników. Zawierają dużo błonnika, białka i potasu.Składniki:
– 1 jajko,
– pół szklanki płatków owsianych górskich,
-1 banan,
Przygotowanie: Banana obieram ze skóry i miksuję blenderem na papkę. Dodaję płatki owsiane i jajko. Wszystkie składniki łączę mieszając łyżeczką. Placki smażę na suchej patelni do zarumienienia. Z mojego przepisu wychodzi około 5 małych placuszków o łącznej wartości około 350 kalorii. Zazwyczaj część zjadam na drugie śniadanie i część na podwieczorek. Nie jestem w stanie zjeść wszystkich placków na raz. Placki możemy oprószyć cukrem pudrem, zjeść samodzielnie bądź z owocami.
Zabieram przepisik , pyszne i zdrowe 🎔
Wyglądają przepysznie! 🙂
Ale smacznie wyglądają! Koniecznie muszę takie zrobić 🙂
Mój blog-klik